Сребърният Еднорог - история в сребро

Начало Помощ Търси Вход Регистрация

Покажи участието

* Публикации | Теми | Прикачени файлове

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - Мирослав

Страници: 1 ... 29 30 [31]
451
Информация за изделията / Сребърният Еднорог
« -: Февруари 06, 2009, 06:55:39 pm »
Еднорозите присъстват в много митове, легенди и детски приказки, също и във всички религии. Ето малко информация:

 Според "Лексикон на традиционните символи":
"Еднорог - лунен, женствен символ, чиято мъжка противоположност е лъвът; целомъдрие, чистота, непорочност, съвършена доброта, добродетел и сила на духа и тялото, непреходност. Тъй като двата му рога са сплетени един в друг, символизира единството на противоречията и неделимата господарска власт. При изобразяване на Дървото на живота от двете му страни се изписва по един Еднорог като страж. Борбата м/у лъва и Еднорога олицетворява слънчевите лъчи и лунни сили и антиподните двойки. Рогът му може да открива и неутрализира сложената във вода отрова."

В Египет Еднорогът е символ на всички морални добродетели.

При алхимиците Еднорогът олицетворява живака, чиято противоположност е сярата, олицетворявана от лъва.

В Китай често го отъжествявали с квилин, едно от четирите духовни създания. (Квилин - китайско-легендарно същество, наричано понякога Еднорог, олицетворяващо обединяването на силите Ин и Ян. Ян съответства на мъжката, а Ин - на женската сила). Рогът е знак за щастие на императора.

В Християнския свят Христос "Рог на освобождението", рогът като противоотрова символизира силата на Христос да унищожава греховното; това, че рогът е само един, символизира единството на Христос - син или Христос като единствения Божи син. Олицетворявайки чистота, целомъдрие и непорочност, той е атрибут на Дева Мария и символ на всички морални добродетели. Животът му на единак олицетворява живота в манастира, атрибут на св, Юстина от Антиохия и св. Юстина от Падуа.

При даоистите Еднорогът е основен символ, в образа на квилин събира петте елемента и дородетели.

При гърците и римляните рогът е лунен сърп. Еднорогът е атрибут на всички девици, богините на луната и най-вече на Артемида и Диана.

В хералдиката Еднорогът има тяло и глава на кон, лъвска грива, крака и копита на елен, а в средата на челото - вит рог; заедно с лъва олицетворява силата на слънцето и луната.

В Иран - съвършенството; всички морални добродетели.

При евреите - кралско владичество, силата на тялото, могъщество.

В Шумер е бил лунен символ, символ на непорочните богини, изобразява се заедно с дървото на живота.

Ктасей съобщава (ок 400 г. пр. н. е.) за съществуването на подобен на магаре кон, с целебен рог, който е много див и може да бъде хванат само от девица. Плиний го описва с тяло на жребец, глава на елен, слонски крака, зурла на глиган и черен, дълъг два лакътя рог на челото, под който е израснал гранат, лекуващ при докосване всякакви рани. Сърцето на животното също лекувало, и с право Еднорогът става емблема на аптеките.

Страници: 1 ... 29 30 [31]
Powered by PHP Powered by PHP SMF 2.0.7 | SMF © 2011, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!