Сребърният Еднорог - история в сребро

Начало Помощ Търси Вход Регистрация
Форум Сребърният Еднорог  |  Раздели  |  Читалня  |  Тема: Хора птици "населявали" Пазарджишко
Страници: [1] Надолу Формат за разпечатване
Автор Тема: Хора птици "населявали" Пазарджишко  (Прочетена 2286 пъти)
Мирослав
Administrator
Sr. Member
*****
Публикации: 451


Азъ, от Народа на Еднорога

Профил
« -: Февруари 25, 2009, 11:54:50 pm »

Фигурки на странни същества излизат при разкопки- те на селищната могила Юнаците Пазарджищко. Археолозите ги откриват в изобилие в пластове от каменно-медната епоха (V хилядолетие пр. Хр.).

Изключителната колекция от над 120 фигурки с птици е единствената засега в Югоизточна Европа и няма аналог от друг халколитен обект.

Тази година екипът откри уникална антропо-орнитоморфна фигурка - птичка с човешко лице.

„Фигурките на птици преобладават, но откриваме и много други и различни зооморфни пластики - на говеда, дребен рогат добитък, котки, кучета. Вероятно древните са приемали определен вид животно като тотем на рода си и са вярвали, че качествата на животното - бързината, издръжливостта, преминават и върху членовете на семейството.

Най-многобройни обаче са пластичните изображения на птици. Откриваме стоящи фигурки с постамент, но има и такива с вертикално отверстие през средата на тялото, които са за окачване. Вероятно те са висели в жилището, за да го предпазват от зли сили и лоши хора", разказва археоложката Стоилка Игнатова.

При някои фигурки има странно смесване на човешки и животински черти. Според Игнатова е така, понеже хората от каменно-медната епоха вече имат силно развито абстрактно мислене. "Те не само наблюдават природата, но и влагат митологични и религиозни представи в тези изображения. Създават не реалистични, а синкретични образи, натоварени със символика", смята археоложката.

Край асеновградското село Долнослав е открит единственият засега култов център от каменно-медната епоха. Там археолозите попадат на множество пластики с "извънземен" вид. Ръцете на една от фигурките наподобяват змии. На медиците е известно изключително рядко заболяване, което деформира крайниците точно по този начин.


* arl5.jpg (9.42 kB, 126x134 - видяно 784 пъти.)
Активен

Българин (булгар) не е народност, а степен на посвещение, която дава способността посветеният да се самовъзражда от собствената си пепел – ФЕНИКС.
Страници: [1] Нагоре Формат за разпечатване 
Форум Сребърният Еднорог  |  Раздели  |  Читалня  |  Тема: Хора птици "населявали" Пазарджишко
 

Powered by PHP Powered by PHP SMF 2.0.7 | SMF © 2011, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!