Сребърният Еднорог - история в сребро

Начало Помощ Търси Вход Регистрация
Форум Сребърният Еднорог  |  Раздели  |  Информация за изделията  |  Тема: Изида - М-90 , П-17
Страници: [1] Надолу Формат за разпечатване
Автор Тема: Изида - М-90 , П-17  (Прочетена 1781 пъти)
Мирослав
Administrator
Sr. Member
*****
Публикации: 451


Азъ, от Народа на Еднорога

Профил
« -: Март 28, 2009, 12:12:17 pm »

Като съпруга на Озирис, тя властва с него над хората и създава добри закони. Докато съпругът й воюва надалеч (в тиванските преписи той е представен като фараон-завоевател), тя мъдро управлява царството. Легендата за Озирис я представя като идеалната съпруга и майка, която възпитавала у сина си желанието да отмъсти за своя баща. Безбройните изображения от Късната епоха показват Изида като вселенска майка, държаща в скута си детето-бог Хор (или по-точно Харпократ), спасител на хората, последвали Сет (превърнал се в символ на злото).
   
На това се дължи популярността на Изида и посветените на нея мистерии в гръцкия, а по-късно и в римския мит, който Плутарх (2 век) през римската епоха обобщава в един трактат посветен на него, се разказва как тя тръгнала да издирва тялото на Озирис, изхвърлено в Нил от Сет и последователите му, и как стигнала чак до Билбос във Финикия, където открила божия саркофаг, затворен в едно дърво, което било използвано за направата на една от колоните в двореца на царя на този град. Изида върнала тялото на покойния си съпруг в Египет и се превърнала в лешояд, застанала над него и заченала Хор. Тази легенда е записана още в "Текстове от пирамидите", според които Изида заченала Хор след смъртта на Озирис; затова често се срещат нейни изображения като лешояд, възседнал или кръжащ над корема на лежащия Озирис, а тези на Нефтида я представят права до главата на бога.

Изида освен това е и магьосница. Една легенда от слънчевия цикъл представя Ра като остарял земен владетел, на който му текат лигите. От овлажнената от тази слюнка земя Изида създала една змия, която ухапала стария владетел. Той се обърнал с молба към боговете да го облекчат, но тъй като никой не успял, Изида му предложила да го излекува, ако Ра й издаде тайното си име, извор на неговото могъщество; Ра опитал да го скрие, но богинята не се оставила да бъде излъгана и богът бил принуден да й разкрие тайната си, което я превърнало в господарка на вселената. Така тя придобила характер на вселенска богиня, извор на живот, но също и на божество с магическа сила. Както и при другите велики богове, поради синкретизма у нея били асимилирани второстепенни божества, но понякога я смесвали с Хатхор, съответно я изобразявали с нейните рога на главата. Тя се явявала и като богиня-лешояд, именно в това превъплъщение тя била оплодена от Озирис и го върнала към живот, като разтърсвала криле.

http://forgiveness.cult.bg/egypt/egypt08.html
http://forgiveness.cult.bg/egypt/egypt06.html
« Последна редакция: Март 28, 2009, 12:13:58 pm от Мирослав » Активен

Българин (булгар) не е народност, а степен на посвещение, която дава способността посветеният да се самовъзражда от собствената си пепел – ФЕНИКС.
Страници: [1] Нагоре Формат за разпечатване 
Форум Сребърният Еднорог  |  Раздели  |  Информация за изделията  |  Тема: Изида - М-90 , П-17
 

Powered by PHP Powered by PHP SMF 2.0.7 | SMF © 2011, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!