Сребърният Еднорог - история в сребро

Начало Помощ Търси Вход Регистрация
Форум Сребърният Еднорог  |  Раздели  |  Информация за изделията  |  Тема: Космическа костенурка - М-18, М- 91
Страници: [1] Надолу Формат за разпечатване
Автор Тема: Космическа костенурка - М-18, М- 91  (Прочетена 7025 пъти)
Мирослав
Administrator
Sr. Member
*****
Публикации: 488


Азъ, от Народа на Еднорога

Профил
« -: Април 28, 2009, 09:26:29 pm »

http://silverunicorn.org/p/medallions/
http://silverunicorn.org/p/medallions/index5.php

Това е плетеницата "Дълголетие", нарича се още "Космическа костенурка" в Тибетската традиция. Среща се в Тибет, Китай, Монголия, Корея, Средна Азия, във Волжка България го има даже и на монети, и също - в Дунавска България. Има го като стилизиран орнамент по най-различни български предмети, музикални инструменти, орнаменти на седла, шевици, орнаменти от килими, по вратите, иконостасите на стари църкви, по дървените тавани и резби на стари къщи (Копривщица и др.), в стари ръкописи и книги - като част от стилистиката на украсата и заглавните букви.

Какво означава?
Под формата на декоративен елемент е закодирана дълбока космогонична символика. Плетеницата изобразява стилизирано изображение на костенурка с отдиференцирани тяло и крайници (глава, четири крака и опашка). Костенурката символизира дълголетието и мъдростта и често се използва като знак за "вечност". Древните българи са имали космогоничната представа, че Земята се крепи върху корубата на гигантска костенурка; когато тя се размърдва, се получавали земетресенията.

Според народните поверия, костенурката живее повече от 500 години (наистина някои костенурки живеят до 300 години!) и от това става мъдра и всезнаеща, познава билките и магиите. Единствено тя знае къде расте билката "разковниче", която имала способността да отваря всичко заключено.

Конфигурацията на "космическта костенурка" се отъждествява с мандалата (мистична карта на Вселената) и подобно на нея указва световните посоки, което се свързва и с името и. Тя представлява също модел на Вселената.

"Космическата костенурка" има и скрито езотерично значение, свързано с източната философия и древното българско Учение за върховното единство. Номерологично е свързана с числото 9, свещенно за древните българи (8-те световни посоки и центъра, 9-те основни планети в Слънчевата система и 9-те месеца преди раждането на човека).
« Последна редакция: Януари 02, 2014, 07:41:11 pm от Мирослав » Активен

Българин (булгар) не е народност, а степен на посвещение, която дава способността посветеният да се самовъзражда от собствената си пепел – ФЕНИКС.
bobaja
Newbie
*
Публикации: 1

Профил
« Отговор #1 -: Март 27, 2010, 03:59:36 pm »

Небесната костенурка - знак на Танг-Ра

Бал-Гурите, като синове и пратеници на Танг-Ра имат предадена и тайната на Неговият Личен знак - Небесната костенурка.
Тя е космичният пътник, Душата създателка на световете о снасяща яйцата на живота. Тъй като Небесната костенурка е Вселенен източник на живота тя гостува на всички планети във всички звездни системи, където се заражда живота.

Небесната костенурка е Шестполюсен знак, изразяващ Трите нива на Душите БА, когато слизат в материална форма и стават трите същности на душите КА. Това взаимно проникнато движение се хармонизира в центъра на знака, който бележи Седмата същност на единството между Небето и Земята. Шестте полюса на Духът, станал Душа и Душа, но вече обучена в опита, са космичните Принципи за развитие на материята и енергията. Към тях трябва да се прибавят двата полюса на планетата, където душата е слязла. Така всяка еволюция на съзнанието дава Октоадата. Но като прибавим и споменатия център на хармонията общият сбор на Свещените полюси на Небето и Земята стават ДЕВЕТ. Точно толкова, колкото има Земята: Два главни магнитни полюса Север и Юг и Седем второстепенни. Костенурката от край време е символ на небесното същество скитащо в пространството. Тайната на този знак е позната и са я разпространявали само свещениците на Шумер, особено едно от неговите свещени племена - Хунорите. Те принадлежат към Българското коляно и пазят тайните на рода си. До някъде е разработена от Китай.

Този знак евреите издигнаха (по времето на Соломон) като свой религиозен символ без да дадат обяснение откъде и как Соломон решава да илюстрира с него своя племенен бог Йехова и народът му. Да го вземе можа, но да го обясни нямаше как, затова го превърнаха в символ изпълнен с неясно съдържание. Ако беше на Соломон, той трябваше да даде обяснение защо липсва в средата центърът на хармонията (Па Куа) и какво означава да носиш този знак без център. Разбира се неговият личен племенен бог Йехова не може да сложи център, защото там лежи знакът на Четвъртичността и Квадрата на Земния  символ. А това е дълбока тайна, която Соломон не е можел да знае. Савската царица явно не му е казала дълбокото значение, а само едно от нивата.

Небесната костенурка не е само два вплетени един в друг триъгълника, а преливащи един в друг и образуващи безкрайната спирала на претрансформациите на лентата на живота. Тя отразява единството на Вселената и еднородността на Макрото и Микрото. Тя олицетворява не само хармонията като двойки противоположности, а хармонизирането на душите преливащи една в друга и губещи половата си принадлежност. Костенурката като лентата на Мьобиус, е без начало и край - както материята и енергията преминават една в друга и така бележат безсмъртието на Духа-Душа.

Небесната костенурка оформя Шест нива на празнотата, мястото, където Съседните Вселени деформират състоянията си, откликвайки на Нашата вселена. По Принципа на съответствията, този Закон важи и за Мега Галактиките, от там за Галактиките и Седмичните структури на Звездните системи в тях. А общият брой на критичните фази (преплитанията) отбелязани в знака, дават центровете на Дванадесетте звездни системи (Зодиак), които управляват еволюцията на планетарни системи като нашата. Общите символи в Космичната костенурка описват Астрономичните отношения между съзвездията Голяма мечка, Малка мечка, Плеядите, Орион, Голямо куче, Еднорог и Барс (Лъв). Към тях трябва да прибавим и тайните на Осмото съзвездие - Касиопея


автор: Спас Мавров
Активен
Мирослав
Administrator
Sr. Member
*****
Публикации: 488


Азъ, от Народа на Еднорога

Профил
« Отговор #2 -: Май 16, 2016, 06:50:49 pm »

http://silverunicorn.org/p/medallions/index7.php - М-134

http://silverunicorn.org/p/woodwork/ - Д-05, Д-06
Активен

Българин (булгар) не е народност, а степен на посвещение, която дава способността посветеният да се самовъзражда от собствената си пепел – ФЕНИКС.
Мирослав
Administrator
Sr. Member
*****
Публикации: 488


Азъ, от Народа на Еднорога

Профил
« Отговор #3 -: Юли 15, 2021, 05:30:31 pm »

Д-188. Космическа костенурка с плетена верижка
размери: 72х55 мм.

Д-196. Космическа костенурка - гривна
размери: 35х46 мм.

https://silverunicorn.org/p/woodwork/index10.php
Активен

Българин (булгар) не е народност, а степен на посвещение, която дава способността посветеният да се самовъзражда от собствената си пепел – ФЕНИКС.
Страници: [1] Нагоре Формат за разпечатване 
Форум Сребърният Еднорог  |  Раздели  |  Информация за изделията  |  Тема: Космическа костенурка - М-18, М- 91
 

Powered by PHP Powered by PHP SMF 2.0.7 | SMF © 2011, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!