Сребърният Еднорог - история в сребро

Начало Помощ Търси Вход Регистрация
Форум Сребърният Еднорог  |  Раздели  |  Читалня  |  Тема: Признаят ли „Чинията на Ной“, преобръщаме историята
Страници: [1] Надолу Формат за разпечатване
Автор Тема: Признаят ли „Чинията на Ной“, преобръщаме историята  (Прочетена 4962 пъти)
Мирослав
Administrator
Sr. Member
*****
Публикации: 427


Азъ, от Народа на Еднорога

Профил
« -: Юли 24, 2009, 02:39:19 pm »

Проф. Петко Димитров, морски геолог

Негова е най–сензационната, но и най–спорната находка в българската археология, т.нар. „Чиния на Ной“. Открива я на 15 юли 1985 г. на около 93 метра дълбочина и на 65 километра навътре в морето от Варна. Все още няма кой да признае автентичността й. Не случайно, защото това би преобърнало цялата история за произхода на световните цивилизации.

Самият проф. Петко Димитров все още търси мястото, където е открил артефакта. Поради липсата на апаратура преди 24 години това е много трудна задача. Този път ученият е въоръжен със съвременна техника, а на помощ пристигна световният експерт Бил Райън от Колумбийския университет.

ПРИЗНАНИЕ

Законно, незаконно „Чинията“ се намира в мен

ОРИЕНТИР

Преди 24 години журналистите ме питаха „Какво те водеше натам? Как пък точно ти попадна на нея?!“ Аз се чудих какво да им отговоря. И им казах „Ами водеше ме Божията ръка.“

ПРЕЧКИ

Когато проф. Балард дойде да работим заедно през 2001 – 2002 г., на него му създадоха невъзможна обстановка за работа по проекта „Ной“.

СПОМЕН

На морското дъно попаднах на останки от селище. Представляваха два реда от дупки от колове, наредени симетрично. Приличаше ми на пристан.

- Проф. Димитров, отново бяхте на експедиция, свързана с теорията за Потопа в Черно море. Каква е причината?

- Нека започнем с малко предистория. Най-старото население, обитавало Черно море, са кимерийците. Хората, които са бягали след Потопа на юг и са се установили в района на Месопотамия и Акад, са шумерийците. Всъщност кимерийците, които мигрират на юг, поставят началото на Шумер. Имайте предвид, че шумерската култура в многобройните музеи изключително прилича на варненската и дуранкулашката култура. Аз имах възможност да видя през 2007 г. неолитното селище Чатал Хюйюк в Турция, Анадола, което се смята за едно от първите селища. Там има същите съдове, същата керамика, същите статуетки на божията майка и на Мислителя, който е от Дуранкулак. Почти аналогични са. Възрастта на Чатал Хюйюк е 6200 г. пр. Хр. Хората, които са останали тук, са поставили началото на Тракийската култура. Тя има приемственост от черноморската култура. Ние я наричаме „Варна“, защото неолитният некропол е открит през 1972 г., и защото тогава не са могли да направят аналогия с друга култура. Въпреки че тя може да се съпостави повече с други култури.

- Вие не сте археолог, какво ви кара да се занимавате с тази материя?

- Да, аз самият не съм археолог. Когато извършваме геоложки проучвания по дъното на Черно море, се срещаме и с артефакти. Необикновени неща на дъното. Така или иначе, когато си отишъл с една цел, може да откриеш и нещо друго. Аз се занимавам с най-младата геоложка история на Земята до около преди 25 – 30 хил. години. Преплита се със заревото на човешката цивилизация. Това са две сфери, които се преплитат.

- Теорията за Потопа в Черно море като че ли става все по-популярна сега. Защо?

- Историята на Потопа датира още от 80-те години на миналия век. Тогава се натъкнахме на старите брегове на Черно море на дълбочини между 90 и 120 метра. Източно от Варна се пада на 65 километра. Там се намира палеоруслото на река Провадийска. Преди 8 хил. години Черно море е представлявало сладководно езеро. До 65 километра навътре е било суша. Тези местности са представлявали заблатени низини. Много богати за растениевъдство. Това са наноси, както днес наносите на Нил определят плодородието на Египет. Така и тогава тези наноси са определяли плодородието на тези земи. Имаме данни за първото култивирано земеделие. Още от преди потопа преди 8 хил. години.

- Как се е случил потопът?

- Механизма на потопа сме го описали. Хипотезата за потопа се избистри през 1984 г., когато аз участвах в големия международен проект „Атлантида“. Поканиха ме руснаците заедно с моя екип от 4-ма души. Работихме в Средиземно море и Атлантика и по-конкретно на подводна верига „Подковата“ край Испания, Португалия и Мароко. Предполагахме, че долу има обекти, създадени от човешка ръка. Имах многобройни спускове с руската подводна лодка „Аргус“ на 130 метра дълбочина. След като се прибрахме насам, предложих да се спуснем и на дъното на Черно море. Руски колега ми предложи „Седни и напиши един проект“. Аз започнах работа и в последния ден на 1984 г. на Нова година ми се обади и ми каза, че проектът е приет и за 1985 г. ми отпускат „Аргус“ и кораба „Рифт“ да работи под мое ръководство в Черно море.

- Твърдите, че тогава сте се натъкнали на селище. Къде?

- В района на палеопровадийска река попаднах на останки от селище. Представляваха два реда от дупки от колове, наредени симетрично. Приличаше ми на пристан. В тях нямаше дървесина, която явно е изгнила. Дупките бяха полузасипани. Същия ден намерих и т.нар. чиния на Ной. Сметнах, че това са останки от допотопно селище. Чинията е била останка от древен некропол, потопен от потопа. В този район бе и последната експедиция, която направихме с Бил Райън наскоро. По време на новата експедиция прилагахме сонарна снимка с нов сонар с изключително качествено изображение. През нощта работихме със сонара, за да търсим подводни обекти, които да дешифрираме с подводната лодка или водолази. Поради голямата дълбочина от 100 метра догодина ще продължим търсенето с нашата подводна лодка „Аргус“. През деня работихме за оконтурване на стария бряг и старите дюни. Установи се, че старият бряг се е разполагал на дълбочини между 90 и 120 метра. Работихме върху 3 полигона – Палеопровадийска, Емине и Бургас. Имаме повече от 50 – 60 обекта, които подлежат на диагностика. Има потънали кораби и по-древни и по-нови. Има и обекти, които не може да разберем какво представляват. Затова трябва да се пуснем на дъното. Имайте предвид, че ние работим по проект, който се финансира от Националния фонд за научни изследвания и се нарича „Древни брегове на Черно море и условия за човешко присъствие“. Благодаря на фонда, който финансира проекта за 3 години с 360 хил. лева. Готвим и европейски проект, който се казва „Древните брегови линии на европейските морета и условия за човешко присъствие“. Може да се направи подобен и за Атлантика и Егейско море. Експедицията бе 10-дневна. Работихме денонощно. Уилям Райън го поканихме, защото той заедно с Уолтър Пийтмън е най-големият привърженик на потопа.

- Какви догадки имате за обектите, които сте открили?

- Нашата цел бе да открием древно селище или некропол. Тяхното откриване обаче е много трудно. До известна степен се попада случайно. През 1985 г., като намерих „Чинията на Ной“, журналистите ме изнудваха. Питаха ме „Какво ви водеше натам? Как пък точно ти попадна на нея?!“ Аз се чудих какво да им отговоря. И им казах „Ами водеше ме Божията ръка“. За да работим в тези райони, смятаме, че е твърде възможно да намерим останки от древни селища. Затова сме отишли да работим на тези полигони. Както аз попаднах от 1985 г., тогава нямахме тази възможност за ориентация като сега. Имахме само един радиопеленгатор за определяне на контурите на брега, който не се и виждаше на 65 километра от брега.

- Къде може да видим „Чинията на Ной“?

- В интернет. В моята уеб страница. Всъщност „Чинията на Ной“ е в банков сейф във Варна. Мога да я покажа по всяко време. Направени са й фотографии от специалисти. Никой обаче не я признава като обект. Тя е все още мое притежание. Законно, незаконно се намира в мен. Тя не е призната от археолозите. Навремето ми казаха, че съм я взел от деретата на Троян и съм я донесъл да я показвам. А аз я намерих на 15 юли на 93 метра дълбочина на дъното на Черно море. През 1985 г. руснаците казаха, че тя е тяхна, защото е намерена с руска подводна лодка и кораб. Отвърнах, че съм я намерил аз на нашия шелф. Затова остана при нас. Но никой не я признава.

- Значи, че никой не иска да бъде изложена в музей, а всъщност може би това е най-сензационната находка у нас...

- Да. А това е най-сензационната находка. Това е тя.

- Какви са размерите й?

- Диаметър 40 см. Височина 10 см, отдолу е със седло. Става въпрос за много фина изработка. Много симетрична. Предполагаме, че не е от глина, а от пясъчник. Викахме много специалисти и най-важното е, че намерихме писмени знаци. Тук бяха професори като Харалд Харман. Едни евреи искаха да я купят за 60 хиляди долара, но аз им казах, че е безценна и не се продава. Чинията е в мен и толкова.

- Не може ли да бъде поставена с комерсиална цел да бъде разглеждана от туристи?

- Трябва специалист, археолог да каже „Да, тази чиния е неолитна и е на възраст повече от 8 хил. години“, за да бъде изложена в музей.

- Професионална завист ли е това?

- Не бих коментирал. Само ще ви разкажа, че когато проф. Балард дойде да работим заедно през 2001 – 2002 г., на него му създадоха невъзможна обстановка за работа по проекта „Ной“. Нашият кораб бе хвърлен за бракуване във Варненското езеро. Имаше доклад корабът да бъде продаден за скраб. Той ми каза, че не желае от Бостън да таралянка кораб до Черно море. Аз му предложих да види нашия кораб „Академик“. Отидохме, видяхме го. Имаше само един пазач. Въобще не беше в движение. Чакаше за нарязване. Досега да е издухан през комините на „Кремиковци“. Балард огледа кораба внимателно, целия се омаза. Попита колко пари струва ремонта. Казах му 100 хил. долара и обясних, че за да го финансира, трябва да подпишем договор. А Балард отвърна: „Петко, моята дума е договор. Не е нужно да се подписвам. Дай ми банковата сметка на Института.“ Беше четвъртък, в понеделник парите бяха получени и пишеше „За ремонт на кораб „Академик““. Ние го отремонтирахме за нула време.

- Все пак имате ли някакви планове за чинията?

- Винаги мога да я покажа. Тя е в наличност. Най-големите учени са идвали да я видят. Няма да я занеса в гроба. Тя не подлежи на анализ за абсолютна датировка, защото възможностите са за около 40 000 години, а тя е направена от пясъчник, а възрастта на скалата е над 10 милиона години. Интересна изработка. Засега няма особен интерес към чинията. Гледали са я. Заснети са 28 писмени знаци. Според Харман е възможно това да е най-ранната писменост в света. Има една справка между знаците по чинята с индийско, шумерско, египетско писмо и надписите от Градешница и Магурата. Харман каза намерете още един такъв предмет и ще ти кажа моето заключение.

- Спускал ли се е някой пак на същото място?

- Още на другия ден опитах да се спусна. Тогава нямаше GPS. Три пъти опитвах, но не намерих мястото. Нямахме добра навигация. Затова работя пак на същото място. Търся същото място. Когато имаме време и пари, ще направя триизмерна снимка. Сега монтираме техника на „Академик“. Там е изключително място, място за живот.

- Бил Райън казва, че в Португалия са открити кости на животни и хора, които съвпадат с тези от Варна...

- Той се опитва да съпоставя находки от цял свят. На това е посветил остатъка от живота си. След като намерих Чинията. Видях, че в България не мога да публикувам нищо. Навсякъде рецензиите бяха отрицателни. Едва през 1988 г. успях да напиша в научно-популярна книга, че сме намерили старите брегове на Черно море. През 1999 г. от посолството на САЩ се заинтересуваха. Написах им, че тук са станали катастрофални събития. Нека погледнем така. Какво са 7 – 8 хиляди години. Това са 200 човешки поколения. Това не е далече от разсъдъка. Тази култура е била високоорганизирана. За да се развие, трябва да има излишък от храни и животни. Да не мислиш за насъщния, за да създаваш занаятчийство и красиви предмети. Да не зависиш от насъщния. Това е била култура, която си е решила проблемите с изхранването. Създава писменост, занимава се с интелектуални неща. В Бургаския залив търсихме останки от древна металургия. След като говорим, че най-старото злато и мед са тук, значи, че тук е имало и металургични центрове.

- Когато е станал потопът, панически ли са бягали хората?

- Не. Тези хора са бягали и панически, и постепенно. По 10 – 12 сантиметра на ден се е повишавало нивото. Потопът спира до изравняване на Черно море с Мраморно море. Това е била силата на потопа. Населението е бягало и се е спасявало. Тези, които са били по южните брегове, отиват към Месопотамия. Тези по западните - към Европа. Ние даваме началото на европейската култура. Днес ние може да променим европейската история.

http://www.moreto.net/novini.php?n=53546&p=1
Активен

Българин (булгар) не е народност, а степен на посвещение, която дава способността посветеният да се самовъзражда от собствената си пепел – ФЕНИКС.
Мирослав
Administrator
Sr. Member
*****
Публикации: 427


Азъ, от Народа на Еднорога

Профил
« Отговор #1 -: Юли 24, 2009, 02:42:58 pm »

                                                      “Чинията на Ной” и цивилизацията “Х”

"Обичам културата на траките, техните митове, бог Дионисий, Орфей, всичко това древните гърци взимат от траките и го препредават на цялата европейска цивилизация. Но коренът е в България"
Това заяви Кенет Гарет, фотограф на "Нешънъл джиогръфик", който пристигна у нас, за да се заеме с най-новия си проект - тракийското злато и древните руини по българските земи. За две седмици той ще обиколи тракийските светилища в Казанлък, Страросел, Свещари и Перперикон.
Гарет ще проучва културните традиции и чествания в Българияи ще ги свърже с корените им в древността.
"Тракийското злато е кандидат за корицата на "Нешънъл джиографик", каза 52-годишният фотограф.
Кенет Гарет само потвърди това, което отдавна ни е известно. Че гърците са присвоили тракийсктите ни митове и легенди и героичният ни епос, и ги представят пред света като свои.
В брой 19-и ви разказахме за възникването на орфизма и влиянието му върху философските школи в древността.


Къде са корените на най-древната цивилизация? Какво е останало от нея, след като библейският Потоп е залял земята и унищожил човечеството?
Преди няколко години американският учен проф. Балард дойде у нас, оборудван със свръхмодерна апаратура за изследване на морското дъно и предприе експедиция край бреговете на Варна. Причината - Балард търсеше доказателства, че Потопът е тръгнал от Черно море. Интересът му към България в частност към Варненското крайбрежие се дължеше на една сензационна находка, наречена "чинията на Ной". През юли 1985 г. научноизследователският съветски кораб "Рифт" и мини-подводницата "Аргус" предприемат съвместна експедиция във водите край Варна с цел да изследват съществуват ли следи от древна цивилизация. На борда на подводницата е българският учен проф. Петко Димитров, защитил дисертация в Москва през 1979 г., посветена на старите брегове на Черно море и следите от Потопа. По време на защитата съветският учен Пантелеймон Безухов му задава въпроса: "Нали не правите аналогия между потопа в Черно море и Библейския Потоп?" "Всичко е възможно", отвръща му проф. Димитров. Още тогава той е убеден, че именно старите брегови линии на Черно море, които са разположени на 90-120 метра под равнището на сегашната брегова линия, са ключът към всемирния Потоп. "Съществуват данни, обуславящи теорията, че по крайбрежието на Черно море преди Потопа е съществувала

най-древната човешка цивилизация - по-ранна от тази в Месопотамия и Египет

Тази цивилизация "Х" е съществувала в многобройни поселения по бреговете на сладководното в древността Черноморско езеро. През 1972 г. е открит Варненският некропол, където на площ от 7500 кв.м са намерени 294 гроба с общо 22 000 находки, сред които 3000 златни предмета. Според брюкселския професор Харалд Хаарман най-старата човешка писменост е намерена на Балканския полуостров - плочките от Тартария, които са от 5300 г. пр.н.е. Много наши учени и историци обаче продължават да твърдят, че траките са били безписмено племе! Досега по крайбрежието на Черно море са открити 8 древни селища, потънали някога във Варненското езеро", твърди проф. Петко Димитров.
На морското дъно екипажът в подводницата забелязва подутина, приличаща на загладен скален къс. Когато прибират находката се оказва, че тя не е парче камък, а чиния, леко нащърбена в единия край. След като я почистват от наносите изследователите установяват, че тя има идеална кръгла форма, показваща висока култура на изработка. Учените я кръщават "чинията на Ной" поради факта, че не могат да я датират. Тя е изработена от материал, който наподобява керамика, но всъщност е пясъчник. Чинията е изпратена за анализи в няколко лаборатории, но в нито една от тях не могат да посочат аналог на материала. Накрая специалистите изказват мнение, че тя до-Потопна. За заключението им роля изиграват и тайнствените знаци, издълбани върху външната й страна. Те напомнят клиновидното писмо, използвано от асиро-вавилонците. Фотографии на "чинията на Ной" са разпространени чрез Интернет и учени от цял свят започват да си блъскат главите над старинната находка. Италианският специалист по подводна археология проф. Франческо Трое пише до проф. Димитров, че знаците върху

чинията напомнят протошумерско клиновидно писмо

Но това би означавало, че хората, живели край бреговете на Варна, са поставили основите на шумерската цивилизация в Месопотамия. Възможно ли е? Във Варненския некропол е открито обработено злато, което се смята за едно от най-старите в света. То е на възраст 8 хиляди години. Това е свидетелство за наличие на високоразвита цивилизация. През 2000 г. българският изследовател, художник и автор на книгата "Писмени знаци на старите българи и връзките им с древните цивилизации" - Боно Шкодров успява да дешифрира клиновидното писмо върху чинията. Той възстановява графично 68-те знаци и ги разпраща до най-добрите лингвисти по света. Посланието все още не е разчетено. Ето обаче мнението на професора по мултилингвист от Католическия университет в Брюксел Харалд Хаарман, относно знаците върху "чинията на Ной", изложено в писмо до проф. Димитров: "... Графикът ми е твърде наситен, а Вашият доклад ме застави да прекарам дни в усамотение на бюрото си. Вашата находка е изключително атрактивна. Доколкото мога да съдя от описанието Ви "чинията на Ной" съдържа повече тайни, отколкото фактически могат да се открият... Знаците върху "чинията на Ной" са високо абстрактни, въпреки че надписът е по-стар от плочките в Тартария (5300 г. пр. Хр.) Аз не мисля, че не сте на верния път, когато сравнявате знаците от "чинията на Ной" с протошумерските знаци. Понастоящем аз разработвам хипотеза, съгласно която по всяка вероятност е имало историческа връзка между староевропейската и древношумерската цивилизация. Предполагам, че е имало circum - Понтийска културна конвергенция, която е била разделена по-късно от Големия Потоп на отделни региони с бежанци от наводнените земи - едните към Балканите, а другите към Месопотамия. Използването на знаци върху "чинията на Ной" би могло да предположи

преди-Потопна писменост,

но това е невероятно трудно да се докаже на базата само на един предмет с писмени знаци (такъв като "чинията на Ной")." Ако преведем този йезуитски стил, трябва да кажем, че хората по нашите земи са използвали протошумерска писменост т.е. траките не са били безписмено племе, оставили единствено устни предания.
По-горе видяхме, че според Диодор автохтонното население на Самотраки е говорело език, различен от този на тракийските племена. Езикът на боговете-кабири и първите хора. Езикът на висшата каста. Това не значи, че става въпрос за друг, нетракийски народ. Тогава е логично той да не може да бъде разчетен.
След откриването на находката, проф. Петко Димитров пише доклад, в който прилага доказателствата, че на ръба на шелфа (старата брегова линия) със сигурност е имало селище, обитавано от напреднала цивилизация. Докладът му събужда интересът на двама американски учени-геолози със световна известност. Това са Уилям Райън и Уолтър Питмън. В книгата си "Потопът" те отделят цяла глава на откритието на проф. Димитров. Учените години наред са изучавали утайките на Средиземно и Черно море. "Чинията на Ной" потвърждава теорията им, че Потопът е започнал от малък воден басейн, чието ниво се е покачило вследствие на екокатаклизъм. Разликата в нивата на Черно и Средиземно море е 90 м. Според Райън и Питмън проливните дъждове, които са предшествали Потопа, са предизвикали "скъсването" на Босфора и водите на Средиземно море преливат през него в Черноморския басейн. Получава се пробив, чийто дебит е 200 пъти по-голям от този на Ниагарския водопад. Не описва ли същия катаклизъм и Диодор - Черно море, чието ниво е по-ниско от това на останалите водни басейни, се препълва в резултат на неспиращи дъждове. Скалите, преграждащи Босфора и Дарданелите се разкъсват, следва потоп.
От смесването на сладката Черноморска и солената (33 %) средиземноморска вода се получава сегашната концентрация на соленост в Черно море (17 %). Липсата на циркулация на водите му пък води до появата на "мъртва" сероводородна зона - идеална за съхраняването на археологически находки.
За проф. Балард 1985 г. е преломна в кариерата му. Тогава неговият изследователски екип открива потъналия "Титаник".
Балард инвестира над четвърт милион долара в експедицията край Варна, чиято цел е да намери още доказателства за съществуването на пра-цивилизация по нашите земи. Ако се докаже, че намерената чиния наистина е принадлежала на човек от племето на Ной, то това би означавало, че и самият Ной е обитавал нашите земи. Т.е. - божият избранник ще се яви наш прародител.

http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=2370&edition_id=23&format=html
Активен

Българин (булгар) не е народност, а степен на посвещение, която дава способността посветеният да се самовъзражда от собствената си пепел – ФЕНИКС.
Страници: [1] Нагоре Формат за разпечатване 
Форум Сребърният Еднорог  |  Раздели  |  Читалня  |  Тема: Признаят ли „Чинията на Ной“, преобръщаме историята
 

Powered by PHP Powered by PHP SMF 2.0.7 | SMF © 2011, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!