Сребърният Еднорог - история в сребро

Начало Помощ Търси Вход Регистрация
Форум Сребърният Еднорог  |  Раздели  |  Информация за изделията  |  Тема: Чук на Тор - М-93, М-94
Страници: [1] Надолу Формат за разпечатване
Автор Тема: Чук на Тор - М-93, М-94  (Прочетена 3570 пъти)
Мирослав
Administrator
Sr. Member
*****
Публикации: 451


Азъ, от Народа на Еднорога

Профил
« -: Август 19, 2009, 05:13:25 pm »

http://silverunicorn.org/p/medallions/index5.php

Тор в скандинавската митология и викингските саги е бог на гръмотевиците, бурите, плодородието син на Один, брат на Тир и закрилник на хората. Той е описван като могъщ боец, сражаващ се с огромния чук Мьолнир. Тор е свиреп враг на злите великани и много легенди описват битките му с тях, но неговият най-голям противник е драконът Йормунганд - Митгардската Змия, който живее на дъното на океана, опасал с колосалното си тяло цялата земя. Когато настъпи Рагнарьок и Локи нападне Асгард, Тор най-сетне ще убие Йормунганд, но едва направил девет крачки ще рухне мъртъв, поразен от отровата му.

Източник

В скандинавската митология Тор е върховен бог на мълниите с ярки червени коси, син на Один, изобразяван винаги с достолепния си войнствен чук. В древността това оръжие служи за близък бой, но чукът на Тор е малко по-специален. Благодарение на магически сили той се връща при собственика си, след като е хвърлен и убил противника.Тор е богът на гръмотевицата и е син на Один и Земята. Най-обичания бог през Епохата на Викингите. Тор е известен със лесните си победи срещу гигантите. Тор не е кръвожаден разбойник, но е пазител, който защитава своя народ в Асгард и Митгард срещу всички опасности, които могат да нарушат спокойствието и благополучието. Никога не се намесва в битките на хората, обаче боговете разчитат на него като защитник.

Могъщото оръжие на Тор - чукът Мьолнир притежава такава сила, че нищо не може да му устои. С него той помага и на Один да изкове руните.

Тор бил почитан много от свободните фермери (които често по принуда ставали жертви) и на тези, които вярвали най-вече на собствените си сили и ум. Има хипотези, че когато северните народи приемали християнството,те отъждествили Христос със Тор.

Тор се явява като голям, мускулест мъж със червена коса и големи, огнени очи. Той кара огромна колесница, в която са впрегнати два козела: Таннгруснир и Раннгнустир.
Той се оженва за Богиня Сив и има дъщеря от нея, която наричат Труд (Сила). Има и синове Моди (Кураж) и Магни (Сила на Ума). Казва се, че Тор ще ти помогне, ако молитвата ти е искренна..

Източник
« Последна редакция: Декември 31, 2013, 08:01:22 pm от Мирослав » Активен

Българин (булгар) не е народност, а степен на посвещение, която дава способността посветеният да се самовъзражда от собствената си пепел – ФЕНИКС.
Страници: [1] Нагоре Формат за разпечатване 
Форум Сребърният Еднорог  |  Раздели  |  Информация за изделията  |  Тема: Чук на Тор - М-93, М-94
 

Powered by PHP Powered by PHP SMF 2.0.7 | SMF © 2011, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!