Сребърният Еднорог - история в сребро

Начало Помощ Търси Вход Регистрация
Форум Сребърният Еднорог  |  Раздели  |  Читалня  |  Тема: Сказание за свети Иван Рилски Чудотворец
Страници: [1] Надолу Формат за разпечатване
Автор Тема: Сказание за свети Иван Рилски Чудотворец  (Прочетена 5141 пъти)
Мирослав
Administrator
Sr. Member
*****
Публикации: 451


Азъ, от Народа на Еднорога

Профил
« -: Октомври 21, 2009, 01:41:20 pm »

Свети Иван наречен Рилски е роден в село Скрино, намиращо се над пролома на Кюстендилска Струма.

Отвратен от недъзите човешки, той отдава земното на земните и след кратък престой в един тамошен манастир, се заселва в бедна колиба в рилската пустиня.

В пост и молитви минават дните му.

Храна са му горските корени и билки, дори и тях яде не до насита, а водата пие колкото да охлади вътрешностите си.

И сега ако отидете да посетите горското му убежище, намиращо се на няколко километра нагоре след Рилския манастир, бихте се питали и догаждали “Колко ли на брой човеци биха приели да живеят в днешни дни при подобни условия?”.

Сега там ще видите малка изначална църквица.

В дясно е входът на малката пещера с два изхода, през която поклонниците се промушват с припълзяване и катерене, за да проверят дали са греховни.

Преданието говори, че който има непростим грях, скалата ще го заклещи и затисне.

Излизайки на високото хората умиват лицата си с водата течаща направо от скалата и събират камъчета, по които съзират кръстен знак.

Възрастна побеляла женица разказваше как славата му тръгнала, когато с молитви към Бога той освобождава от зли духове тялото на едногова.

Историята говори, как самият български цар Петър, син на Симеон, отишъл високо в планината, за да му се поклони. Но висока скала препречила пътя му и когато не могли с придружителите да преминат на отстрещната страна, разговаряли с вестоносци.

Царят му провожда пустиннически храни и злато, но светецът му върнал отговор: “… дето храните приема, но злато не. Защото много вреди на монасите и най-вече на живеещите в пустинни и безутешни места нанася и защото злато не трябва на оня, който нито хляб приема до насита, нито вода да погаси жаждата си.”

По-късно допълнил: “И сам не трябва да намираш наслада в него, защото е казано: кога се увеличава богатството, не привързвайте сърцето си към него, а раздавай щедро на бедните, сакатите, голите и бездомните. Затова ако желаеш да се насладиш на небесното царство заедно със земното, бъди щедър, както нашият небесен Отец е щедър!

Славата му се разнася по околните земи.

Мнозина отиват болни при него.

С молитвите си той ги въздига и те си тръгват от там оздравели.

Няколко години по-късно, неговите следовници построяват манастир, където той извършва много чудеса и преживява до седемдесет годишна възраст, когато се предава в ръцете на Бога.

Стичат се много хора от различни страни, за да видят чудното му нетление.

Погребват го чак на четиридесетия ден.

След един сън, учениците му пренасят мощите му в град Средец (днешна София).

 Когато отварят ковчега, виждат тялото му цяло и незасегнато от всякакво неразложение.

Във времето когато унгарските войски на крал Белла Трети завладяват българските земи около София по време на византийското иго, вземат със себе си мощите на светия човек  и ги полагат в град Остригон, където светецът също прогонва от човеците всякаква болест и недъзи и продължава да извършва чудеса.

Тогава унгарският крал украсява със злато и сребро ковчега на светеца и го провожда обратно в град Средец. Там построява църква на негово име в годината 1187.

Когато Българската земя наново  е освободена от цар Иван-Асен ІІ, мощите на светеца придружени от триста на брой войници, са пренесени в Търнов град, в църквата на хълма Трапезица в 1195 година.

Около мощите му неми проговарят, слепи проглеждат и много други се освобождават и изцеляват от болести каквито имат.

В скорошните години, около мощите му положени  отново в неговия Рилски манастир, се извършват чудеса.

Поклонниците вярват, че той сам наказва или предупреждава смутители или грабители, като в подобни случаи доказвал на тези хора, че несправедливо спечеленото е огън и който го внесе в къщата си, внася болест нещастия и несполука в дома си.

Манастира е място за молитва и този който го посети трябва да остави всичко към което се е пристрастил зад себе си и да се почувства  прероден и духовно обновен.

Най-вече се пазете от змията на сребролюбието, защото то е корен на всяко зло според апостола. Същият го нарича второ идолослужение – пише в завета преди смъртта си св. Иван Рилски. – Златото и среброто е голям враг… и като змия гризе оногова, който го има. Ако имаме твърдата надежда в Бога, Той няма да ни остави лишени от нищо…

Тези негови думи съдържат силен смисъл, понеже пишещият тези редове, на три пъти му се е случвало да стигне до там – да не вижда никакъв изход или решение и дори дали ще има хляб в утрешния ден. Но по някакво странно стечение на обстоятелствата или по някакво чудо направлявано от нечия невидима ръка, нещата се подреждаха отново благоприятно. След дълбоки размишления и много труд разбира се.

И пак “… преди всичко търсете царството Божие и неговата правда и всичко друго ще ви се прибави.” “Също не търсете да бъдете обичани от земните царе и князе, нито да се надявате на тях, като забравяте за небесния Цар…” “Не говорете какво ще ядем или какво ще пием или в що да се облечем, защото всичко това езичниците търсят. Погледнете небесните птички, че нито сеят, нито жънат, нито в житниците събират и вашият небесен Отец ги храни. Не сте ли и вие подобни на тях?”

“Да не пренебрегваме ръкоделието, в ръцете ви всякога да има работа, а в устата ви да бъде молитвата: “Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме грешния.”

Думи много силни и важни за мнозина и в днешния труден ден.

Тези думи са написани от собствената му ръка на 25 март 941 година (6449 от сътворението на света).

Посетете Рилския манастир, ще се почувствате преродени и обновени.

Източник
Активен

Българин (булгар) не е народност, а степен на посвещение, която дава способността посветеният да се самовъзражда от собствената си пепел – ФЕНИКС.
Мирослав
Administrator
Sr. Member
*****
Публикации: 451


Азъ, от Народа на Еднорога

Профил
« Отговор #1 -: Ноември 12, 2012, 08:09:02 pm »

Попаднах на много интересна информация за Иван Рилски. Не знам доколко е вярна, лично аз не мога да преценя, но поне е нещо по-различно от това, което сме учили и знаем досега. Авторът на този по-различен прочит на историята за Иван Рилски е Румен Чорбаджийски-sum, в неговия форум "Ти си това". Посетил е Рилския манастир, "видял и поговорил" с тази без съмнение велика личност и...ето неговият разказ.

От препратката на men виждаме твърдението на Петър Вангелов, че Иван Рилски бил брат с Боян Мага и цар Петър… тоест според автора отшелникът бил дете на Симеон.
Обаче това, което разбрах е, че Иван Рилски не е дете на басилевса Симеон.

Всъщност нека подредим малко събитията - през 865 година Борис приема християнството. Той има трима сина - Владимир, Гаврил и Симеон.
Като най-голям Владимир наследява Борис, който се оттегля в манастир. Когато се възкачва на престола Владимир прави опит да възстанови езичеството в държавата. Връщането на старата религия означава край на договорите с ИРИ, свързани с официалния религиозен статут на българите и това принуждава Борис да се върне повторно на трона, само за да свали и накаже Владимир. След като го сваля тогава избира Симеон за цар. Не знам защо Борис пренебрегва вторият си син.
Така.
Симеон от първия брак има две деца - Михаил и Зоя. А от втория брак /от Мариам/ се раждат Петър и Боян Мага.
Къде е Иван Рилски в тази картина и има ли светецът царска кръв?
Да, има. Обаче Иван Рилски не е син на Симеон, а на… БОЯН МАГА!!!
Така че цар Петър всъщност е бил негов чичо!

За Боян Мага се знае, че е роден в Преслав през 909 или май беше 910 година /!?!?/ и е починал през 970 година /вероятно от поръчково убийство/. А синът му Иван Рилски е роден през 938 година, но не знам нито къде, нито коя била майка му. Но в едно съм сигурен, че във вените на Иван Рилски е текла царска кръв.

Защо синът на Боян Мага дълго време е живял в пещера и в изолация за това по нататък. Нещата не са такива, каквито ни ги представят…

 Спомням си, че попитах светеца нещо подобно и аз – „защо си се забутал да живееш в пещера при положение, че си имал реална власт и ако си искал да практикуваш и усвоиш уменията на баща си, това е могло да стане и в царския двор?“

Отговорът на бай Иван премина през мен под формата на картини, от които разбрах, че баща му е използвал връзките на държавник, за да възроди и създаде религиозна общност в Римската Империя, която да наложи старото духовно знание на предците ни, свързано с народните /езически/ богове /Бал и Кибела/. За да изпълни задачата, Боян Мага създал различни езически центрове в Европа, които лично спонсорирал. Главната цел била свалянето на християнството като официална религиозна система в Империята.
Докато Боян Мага се занимавал с възстановяването на старото знание в Европа, неговият син Иван Рилски правел същото, само че за България. Тоест бащата възстановявал езичеството в Европа, а синът на Балканите.
Но…
Преди да се превърне в стълб на старата религия, Иван трябвало да направи пряк контакт с бога на българите - Бал. А за да постигне това, било нужно усамотяване и отшелничество от светския живот…

И така, малко след 22-та си година няколко последователи на Боян Мага завели Иван Рилски до един от старите езически естествени храмове, в които се практикувало предимно безмълвие и съзерцание на Слънцето през определени интервали. Мястото било в Рила и било много трудно достъпно, защото до него се стигало по една козя пътека, която на много места прекъсвала в гората…
Активен

Българин (булгар) не е народност, а степен на посвещение, която дава способността посветеният да се самовъзражда от собствената си пепел – ФЕНИКС.
Мирослав
Administrator
Sr. Member
*****
Публикации: 451


Азъ, от Народа на Еднорога

Профил
« Отговор #2 -: Ноември 12, 2012, 08:10:55 pm »

Вижте, днес до Рилския манастир има асфалтов път. Този път продължава след манастира и след 5-6 км. минава близо до пещерата на Иван Рилски. Обаче по онова време нямало никакви пътища. На десетки километри в радиус от пещерата нямало жива душа, не е имало никакви села...
...Така че ако някой твърди, че Иван Рилски тръгнал през Рила и сам намерил пещерата, не му вярвайте. Бил е заведен там, за да практикува точно на това място старата религия. Целта била една – синът на Боян Мага да направи контакт с древния бог на българите. Ако успеел, Иван Рилски се превръщал в стълб, чрез който старото езическо знание щяло да бъде възстановено.

Това, което ми разказа Иван за себе си и за неговия живот през първите месеци в стария езически храм-пещера е толкова логично, че трябва наистина да си тотално заблуден от попските басни, за да вярваш, че светецът живял пет години гол на една скала без храна и вода. Точно обратното е било…
Иван пристигнал в природната светая светих с няколко човека през есента на 960 година. В скалата към пещерата имало изсечени само няколко стъпала, а не както е сега.
След като се влезе в пещерата, вдясно в дъното е било огнището, където Иван си готвел. Над огнището и до днес в скалата е запазен отвора за дима. Обаче на сегашните вярващи християни им е казано, че ако минат през същия отвор щяло да им се опростят греховете. Смях.

В началото хората останали с Иван близо две седмици, за да подготвят дърва за огрев за зимата. Цепениците нареждали на сегашното място на църквата… тоест точно под пещерата. Когато били готови, оставили на Иван три ножа с различна големина, една секира, няколко завивки и подправки. След това си тръгнали, но всяка седмица трима от тях, по заръка на Боян Мага, носели храна на Иван Рилски. Предимно месо и разни зеленчуци. Отшелникът сам си приготвял храната…
…Разказа ми нещо много интересно – когато паднал снега имало моменти, когато хората на баща му със седмици не успявали да занесат храна. Тогава Иван буквално карал на вода /близо до пещерата има вода за пиене/ и по цял ден практикувал, и гледал към Слънцето. Без да знае, отшелникът приемал „слънчева храна“ /Хира Манек доказа, че е възможно да се живее чрез слънчева енергия и че тя е достатъчна храна за тялото/.
Следващото интересно е, че познавал кога идвали хората да му носят храна по кучето, което пристигало при отшелника много преди тях…
Показа ми също няколко доста злобни битки с вълци. Първия път го издебнали нощно време и малко останало да го разкъсат в пещерата. Това го принудило да скове някакво подобие на врата, за да затвори входа.

Другото, което ми направи впечатление от разказа му е, че всеки ден ходил на една специална скала да се моли, за да иска среща с бога на българите. Но за това по нататък…
Активен

Българин (булгар) не е народност, а степен на посвещение, която дава способността посветеният да се самовъзражда от собствената си пепел – ФЕНИКС.
Мирослав
Administrator
Sr. Member
*****
Публикации: 451


Азъ, от Народа на Еднорога

Профил
« Отговор #3 -: Ноември 12, 2012, 08:19:55 pm »

Мисията на Иван Рилски била да изиска от бога на българите да усвои определено духовно знание, за да прави същите чудеса, подобни като тези на Исус. Тоест замисълът на Боян Мага бил хората да видят чрез сина му, че българите също можели да правят това, което е описано от четиримата евангелисти в Новия Завет. Разбираш ли?
Точно затова Иван Рилски отишъл в храма-пещера да иска среща с Бал, за да изиска от него да усвои лечителски способности и други подобни сидхи, за да докаже на вярващите християни, че нашата народна религия не е по-малко ценна и духовна от тяхната.
След като усвоил знанията от Бал светецът започнал да приема болни хора и да ги лекува, само да покаже на вярващите, че нашият Бог не отстъпва по нищо от християнския.
Идеята на Боян Мага била чрез делата на светеца в ИРИ да се смени официалната християнска религия с нашата. Тоест при спорове с вярващи ако те кажат „Исус лекувал болни и прокажени“ тогава нашите да отвърнат „Да, и нашият Иван Рилски е правил това. И затова вие си почитайте вашия, а ние нашия светец, който е със статут на Бог заради чудесата, които е правил“.
…Горе долу така са стояли нещата…

Когато мълвата се разнесла за лечителските качества на Иван Рилски, тогава според старо споразумение между братята /Боян Мага и цар Петър/ държавникът се задължават лично да отиде при монаха и да го изпита. Затова цар Петър е ходил при Иван Рилски, за да види с очите си способностите на отшелника.
Когато отишъл при светеца водел със себе си трима неизличимо болни. Единият бил сляп, вторият по рождение бил луд, а третият с отрязан крак. Иван Рилски обещал, че ще излекува и тримата, но за три дни. През първия ден излекувал слепия, на втория лудия, а на третия ден човека с отрязания крак оставил за Бал. Тоест бога възстановил отрязания крак пред царя, за да го убеди в истинността на нашата народна религия. И това е станало точно на скалата, която показах в предния пост…
След като получил доказателствата и видял чудото с отрязания крак цар Петър обявил племенника си за светец и чудотворец. Той отпуснал пари за манастир, в който монахът да живее, за да може да запише и съхрани нашето древно знание.
…И така Иван слязъл от пещерата и заживял в езическия храм, построен от чичо му. В началото имал само няколко последователи, но за няколко години хората толкова се увеличили, че това изискало нови помещения за практикуващите. Така постройките около храма се увеличили...

Иван Рилски много текстове е написал за поколенията, които оставил на съхранение в манастира. Създал е стройна система от практики, чрез които човек да усъвършенства потенциала на сидхите и разкрие пълните възможности на Съзнанието. Също така описал и практиките за трансформацията на материята, която бил постигнал баща му… но синът надминал баща си. По нататък ще ви кажа и покажа точно как…

При разговора го попитах защо няма нищо останало от написаното?
Отвърна, че след неговото време езическия храм няколко пъти бил разрушаван буквално до основи и отново възстановяван. И всичко това било заради текстовете, които се съхранявали в него. Тогава го попитах:
- Нали твоят завет е останал за поколенията… значи все пак нещо е останало.
През смях ми каза, че този текст не е писан от него…
След това го попитах: има ли нещо останало, което лично да е писано от теб?
Отвърна ми, че в днешно време е останал един единствен текст, който обаче бил „заключен с девет катинара“. Точно това му бяха думите. Нищо повече не ми каза…
Активен

Българин (булгар) не е народност, а степен на посвещение, която дава способността посветеният да се самовъзражда от собствената си пепел – ФЕНИКС.
Мирослав
Administrator
Sr. Member
*****
Публикации: 451


Азъ, от Народа на Еднорога

Профил
« Отговор #4 -: Ноември 12, 2012, 08:26:51 pm »

Нямам нищо против да задълбая още, но преди това искам да те попитам… всъщност този въпрос е насочен към всички хора, четящи темата:
- Как ще реагирате ако разберете, че тялото, на което се кланят вярващите в Рилския манастир, не е на Иван Рилски?

Когато ми каза, че тялото в манастира не е неговото, да си призная, първоначално не му повярвах и си помислих, че нещо иска да ме баламоса, за да ме изпита… Но за какво да ме изпитва – учудих се аз!? Тогава реших да го предизвикам и директно му казах:
- Ако това не е твоето тяло, заведи ме при него… ако може, разбира се.
- Добре… - и ми показа накъде да вървя.

Ще ви спестя следващите подробности за това на къде поехме, но тогава в мен се прокраднаха съмнения… - Какво правиш – говорех на себе си. Ще вървим и после ще спрем на някой баир и Иван ще ми каже, че тялото му е заровено тук, под земята… И аз какво да правя!? Да взема една лопата и да почна да копая ли? Абсолютни глупости…
Въпреки всичко продължих да вървя. В един момент спряхме и гледката толкова много ме шокира, че със сигурност поне пет минути съм стоял с отворена уста, защото се оказа, че чудотворецът е оставил за поколенията най-голямото си чудо.
Оказа се, че тялото му е положено на открито под небето. Иван е вкаменил тялото си със скалата под него и така то е станало неделима част от нея. Изумително. Нямам думи. Ето фактите:

Тялото било покрито. Както виждате, главата е положена на нещо като възглавница. Ръцете на светеца са хванали рамената и така образуват триъгълна форма /лявата ръка е под дясната мишница, а дясната ръка е на лявото рамо/. Всъщност това е много стар начин за напускане на тялото, защото, когато прана прекъсне връзката с тялото, тогава благодарение на формата на ръцете Съзнанието директно се оказва в триъгълния тунел, водещ до световете на Бал или на Кибела.
Веднага разбрах какво е направил Иван и кои светове е постигнал след смъртта си… Както и да е.

Обясненото от Иван Рилски за смисъла от вкаменяване на тялото му надмина всичките ми очаквания и представи.
За да променят християнското статукво на Балканите, идеята била да наложат нашата стара религия, обаче с модел близък до християнския. Тоест както при тях има Света троица - Отец, Син и Дух, така и при нашата религия имало такава троица: Баща /Бал/, Майката /Кибела/ и техния Син. А за целта Синът бил… Иван Рилски!!!
Разбирате ли, за предците ни синът на Боян Мага бил със статут не на светец, а на БОГ!
Тогава по нашите езически /народни/ храмове сцената с раждането на бога била тази, която показах в църквата от Добърско, където виждаме как на зимното слънцестоене Бащата дава детето си на Майката Природа /Кибела/ и то започва да РАСТЕ в сърцето й!
https://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=16&t=1339&start=90

След това напролет детето на Господ /Бал/ се ражда като бебе, но не от жена, а от СКАЛА!
После расте като обикновен човек и т.н. През живота си на земята Синът на Бал лекува много хора и прави много чудеса…
НО…
Не е бил разпънат както Христос, който умрял на кръста и после възкръснал, а СЕ Е ВЪРНАЛ ОТТАМ, ОТКЪДЕТО Е ДОШЪЛ – В СКАЛАТА!!!

Разбирате ли промисъла?..
Тоест чрез чудото на Иван Рилски българите винаги можели да отидат и да видят с очите си как нашият Бог е слял тялото си с камъка, когато се върнал при Баща си...
…А в старите храмове нямало сцени с разпятие, а на мъж, който е положен на скала под лъчите на Слънцето… Това бил Синът на Господ - Иван Рилски.

Вижте, нямам достъп до стари документи или разни древни религиозни текстове с рисунки, и други подобни. Ако обаче срещнете в някоя стара библия вместо човек на кръста… човек, положен на скала, знайте, че става въпрос за Иван Рилски. Вярно е, че всичко, свързано с нашата стара религия старателно и целенасочено било унищожено… но, както се казва, знае ли човек откъде може да изскочи зайчето.

Така че целта на Боян Мага и неговия син била да запазят старата балканска религия, но доближена до християнската, за да може по-лесно да стане смяната за хората. Така вярващите пак щели да си останат вярващи, но от друга страна щяло да се отвори път на знанието. А то е нещо, с което православната църква от 2000 години се бори. Засега успешно.

Активен

Българин (булгар) не е народност, а степен на посвещение, която дава способността посветеният да се самовъзражда от собствената си пепел – ФЕНИКС.
Мирослав
Administrator
Sr. Member
*****
Публикации: 451


Азъ, от Народа на Еднорога

Профил
« Отговор #5 -: Ноември 12, 2012, 08:30:28 pm »

След като разбрах как стоят нещата, картината на пъзела изведнъж се намести… Остана само една липсваща част.
- Защо краката от коляното надолу липсват от тялото ти?

Обясни ми, че малко над 10 години след времето на Самуил /той царувал до 1014 г.; значи става въпрос за около 1025 година/, когато сме паднали под властта на Империята, битката била да се заличат следите на ереста, с която сме били анатемосани от Църквата. А това означавало всички сцени с изображенията на българския Бог /Иван Рилски/, които били по книги и ръкописи, както и по храмове и манастири, да бъдат унищожени.
Но понеже паметта на народа за чудесата на Иван Рилски трудно може да се заличи, тогава праведните християни решили проблема по следния начин – Иван Рилски трябвало да бъде със статут не на Бог, а на светец или на чудотворец, или на всякакъв друг, но не и на Бог. Защото бога бил само един – Христос.
И така… през въпросната година благочестивите християни изпратили хора в Рила, за да донесат тялото на Иван Рилски в София и той да бъде обявен за български светец, и чудотворец.
Обаче проблем…
Защото когато ги завели на скалата и започнали да вадят костите от нея, се оказало, че няма кости и че всичко било камък. Начупили краката, но кости нямало… Ами сега?!?! Наказанието за провал или неизпълнение на задача от Църквата било едно – смърт.
Тогава един от монасите /последовател на Иван Рилски/ предложил на христовите служители да изкопаят костите на някой монах от манастира и да ги пратят на техните хора, като обявят, че това са мощите на светеца.
Така и направили. Изровили тялото на наскоро погребан монах, балсамирали го и тези мощи пратили в София, обявявайки на народа, че това са костите на Иван Рилски.
А Църквата по този начин обявила на населението – това не е вашият Бог, а вашият светец, който се прекланял пред нашия Бог Исус. Да… правил е чудеса, да… лекувал е хората, но това не е Бог, а светец.
…И хората повярвали…

Това е цялата картина.

https://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=16&t=1358
Активен

Българин (булгар) не е народност, а степен на посвещение, която дава способността посветеният да се самовъзражда от собствената си пепел – ФЕНИКС.
Страници: [1] Нагоре Формат за разпечатване 
Форум Сребърният Еднорог  |  Раздели  |  Читалня  |  Тема: Сказание за свети Иван Рилски Чудотворец
 

Powered by PHP Powered by PHP SMF 2.0.7 | SMF © 2011, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!